Spektakulære Bakkanosi
I would climb to brooding summits
With their old untarnished dreams
Cool my heart in forest shadows
To the lull of falling streams
Utdrag fra "The Gry of the Hillborn" av Bliss Carman
Nærøyfjorden, Vestland
Nærøyfjorden, dette kulturlandskapet der enkle bruddstykker er nok til å ta pusten fra deg. Blant mange storslagne topper ruver også Bakkanosi, og denne dagen var tiden inne for å ta turen opp dit.
Målet for dagen ligger 1398 meter over Nærøyfjordens blanke speil, og turen starter fra gamleskolen i Jordalen. Å komme til Jordalen er enkelt; nesten øverst i Nærøydalen tar du av fra E16, ved avkjørselen som er skiltet og viser vei til Jordalen. Etter å ha forsert en 3 kilometer lang tunnel, kommer du ut i dagslyset og Jordalen åpenbarer seg. Noen kilometer senere kommer du til skolen, hvor turen starter. Det er gode parkeringsmuligheter her - betaling er 70-100 kroner, noe som enkelt kan Vippses.
Turen opp
Fra parkeringen krysser du broen over elven, og like etter det tar du av på en traktorvei opp til høyre. Det starter bratt, og slik forblir det de neste kilometerne - du forserer rundt 330 høydemeter de første 2,7 kilometerne. Etter knappe 2 kilometer flater det litt ut og det siste stykke opp til Slettedalsstølen har svak stigning. Hele denne strekningen går på traktorvei, og veien videre fortsetter på sti fra stølen.
Stien videre fra stølen er tydelig og lettgått, med noen våte partier her og der. Når du kommer over den første lille ryggen etter stølen, åpenbarer Slettedalen seg i all sin prakt, og de neste knappe 3 kilometerne er en flott opplevelse, der stien bukter seg i takt med elven helt inn til du står ved bunnen av Lyngskaret.
Det starter bratt opp Lyngskaret, men stien er fortsatt god og fast. Omtrent halvveis kommer du til et lite fjellvann - hold til venstre for dette, og fortsett stigningen oppover til du kommer opp på ryggen rett frem. På toppen av ryggen (etter rundt 7 kilometer) dreier du høyre og fortsetter mot Bakkanosi. Til venstre for deg har du nå fantastisk utsikt til noe av det flotteste fjellandskap Vestlandet har å by på. Massive topper, ville dalfører, og bakenfor dette, et glimt av Nærøyfjorden.
Du har nå tilbakelagt mesteparten av høydemeterne, men du har fortsatt noen kilometer igjen før du står på toppen. Du må forsere en liten stigning før du er oppe på platået - her er det en del løs stein, så vær oppmerksom på hvor du setter føttene dine. Når du er oppe på platået har du 600-700 meter igjen før du står på toppen - hele dette stykket er preget av mye stein, så vær forsiktig.
Du er på toppen av Bakkanosi når du står ved varden, og nå er det virkelig grunn til å begynne å glede seg. Først og fremst har du nå panoramautsikt 360 grader, og når du har tatt inn det, er det bare å begynne å bevege seg nærmere kanten for de skikkelige magasugene.
Toppen
Hva kan man si om toppen, annet enn at det er så spektakulært som det kan få blitt. Det finnes flere ekstraordinære utkikkspunkt, men det råeste finner du hvis du fortsetter videre fra varden, på den kursen du hadde da du nådde toppen. Her kan du stå og kikke rett ned på den lille bygden Bakka, nesten 1400 meter under deg. Og dersom du tør kan du sette deg på kanten og dingle med beina - heftigere magasug skal du lete lenge etter.
Bruk masse tid på toppen, ta inn inntrykkene og opplevelsene, og sørg for at du får blinkskuddene dine. Det er noen partier med løse steiner, så vær litt forsiktig når du beveger deg rundt.
På finværsdager som dette er Bakkanosi en topp du ikke kan få nok av. Det er så mange inntrykk som skal fordøyes - friheten er ubeskrivelig, og glisene og gispene går hånd i hånd blant de du deler toppen med.
Veien ned
Når du har sett deg noenlunde mett på alt det flotte og klarer å løsrive deg, er det tid for å ta turen ned igjen. Det beste er å følge stien sånn noenlunde samme vei som du kom, men det er ikke noe krise dersom går litt andre veier ned mot Lyngskaret. Det er lett å orientere seg, så du vet hvor du skal - det viktige er at du tar ruter ned som gjør at du igjen kommer på veien ned Lyngskaret og mot Slettedalen.
Vel nede ved skolen igjen er det bare å hvile slitne bein, drikke litt vann, kikke gjennom alle blinkskuddene, og så sette seg storfornøyd i bilen for turen hjem - vel vitende om at du har vært gjennom en flott dag pakket med store wow-øyeblikk.
Kartet
Turen totalt sett er på 17,4 kilometer, og det er da ca. 8,7 kilometer til toppen.
Du forserer 910 høydemeter i løpet av turen, og effektiv gangtid var 3 timer og 38 minutter (snittfart; 4,8 km/t) - lengre pauser kommer i tillegg.